Cicatricile cheloide reprezintă formarea anormală a țesutului cicatricilor, care depășește marginile ariei lezate, sunt elevate și deseori sunt însoțite de mâncărimi și durere. Apar mai frecvent în zone predispuse cum sunt urechea, zona mandibulară, zona sternului, zona umărului și partea superioară a spatelui, dar pot apărea oriunde pe corp.
Cicatricea hipertrofică este o cicatrice lățită și neplăcută estetic, dar care nu depășește marginile plăgii și de cele mai multe ori ajunge la un nivel stabil după care involuează. Are tendința să apară în aceleași zone predispuse precum la cicatricea cheloidă.
Ambele tipuri de cicatrici sunt favorizate de anumiți factori: infecție, tensiune, traumatisme, corpuri străine, și există persoane predispuse să dezvolte astfel de tulburări.
Terapia poate fi nonchirurgicală, chirurgicală sau combinată. De la plasturi cu Silicon la injecții cu corticosteroid, radioterapie și excizii sau lambouri locale, terapiile sunt multiple. Rata de recidivă la cicatricile cheloide este mare și de aceea se folosesc frecvent terapiile combinate.
Tratamentul tulburărilor de cicatrizare este unul complex și de lungă durată, iar așteptările trebuie să fie realiste.
