Ce este LASERUL Nd:Yag?

Laserul Nd:Yag are o lungime de undă de 1064 nm, cea mai bine adaptată pentru tratamentul leziunilor vasculare, datorită absorbţiei crescute de hemoglobină a acestei lungimi de undă.

 

Acest laser este utilizat pentru:

 • tratamentul leziunilor vasculare ale feţei, corpului şi membrelor cu diametrul sub 2 mm: rozacee, telangiectazii ale membrelor inferioare, angioame cherry, spider angioame, lacuri vasculare la nivelul buzelor, granulom piogen;
 • leziunile pigmentare;
 • epilare definitivă;
 • fotoîntinerire;
 • ciuperca unghiei;
 • veruci vulgare.

 

În cazul tratamentului vaselor de sânge, laserul produce coagularea sângelui şi iritaţia peretelui vaselor sanguine mici prin căldura intensă degajată, care determină colabarea acestora. În funcţie de calibrul vaselor şi profunzimea lor faţă de nivelul tegumentului, pot fi necesare unul sau mai multe tratamente. Laserul nu iniţiază leziuni canceroase!

 

Cum ne pregătim pielea înainte de procedură?

Este recomandat să nu existe expunere la soare/solar cu 4 săptămâni înaintea tratamentului. Totuși, tratamentul poate fi efectuat şi pe pielea bronzată sau închisă la culoare, spre deosebire de procedura IPL.

 

Contraindicaţii absolute ale tratamentului cu laser Nd:YAG:

 • sarcină;
 • medicamente fotosensibilizante (de ex.: retinoizi – Sotret, Roaccutane, Tetraciclină, Doxiciclină, antimalarice);
 • medicamente anticoagulante (de ex. Heparină);
 • boli fotosensibile (de ex. lupus eritematos);
 • expunerea recentă (în interval de 1 lună) la ultraviolete (soare, solar);
 • epilepsie;
 • leziuni traumatice la nivelul pielii care urmează să fie tratată.

 

Contraindicaţii relative ale tratamentului cu laser Nd:YAG:

 • utilizarea recentă a derivaţilor de acid retinoic topic (de ex.: Retin-A, Isotrexin) sau alfahidroxiacizi;
 • infecţie recentă cu virusul herpes simplex la nivelul zonei tratate;
 • antecedente de cicatrizare defectuoasă;
 • afecţiuni dermatologice la nivelul pielii care urmează a fi tratată, tatuaje;
 • semne (nevi) ale pielii care urmează să fie tratată.

 

Pentru obţinerea efectului dorit sunt necesare mai multe şedinţe, efectuate la intervale cuprinse între 2 și 4 săptămâni. Ţinând cont de variabilitatea individuală, nu se poate aprecia cu exactitate timpul necesar până la obţinerea efectului dorit, rezultatele tranzitorii nereprezentând o garanţie a efectului definitiv al tratamentului prin laser Nd:YAG.

 

Pre-procedură:

Este necesară evitarea expunerii la ultraviolete (soare, solar) şi utilizarea unei creme cu factor de protecţie solară de 50+, timp de 4 săptămâni.

Terapiile medicamentoase incompatibile cu terapia laser (medicamente fotosensibilizante – retinoizi, antibiotice din clasa tetraciclinelor, antimalarice; anticoagulante) trebuie întrerupte conform specificaţiilor fiecărui medicament în parte, astfel încât efectul acestuia să expire până la iniţierea terapiei laser; această întrerupere nu trebuie să influenţeze evoluţia afecţiunilor asociate, fiind necesar acordul medicului care a recomandat această terapie.

 

Procedura:

Se protejează ochii cu ochelari speciali. Pacientul simte senzaţia de rece, pentru că înainte se produce răcirea suprafeţei pielii pentru a o proteja, urmată de o înţepătură la descărcarea flash-ului luminos, care dispare apoi rapid după aplicarea piesei de răcire. Se poate aplica şi cremă anestezică Emla cu cca. 30 min. înainte de tratament, deși de cele mai multe ori nu este nevoie (depinde de pragul individual de tolerare a durerii).

În funcție de complexitatea cazului, tratamentul poate dura între 15 și 60 de minute.

 

Post-procedură:

Imediat după tratament poate apărea o roşeaţă şi/sau edem minim, care poate dura de la câteva ore la 2-3 zile. Această reacție ține de piele. Vasele mici dispar imediat, cele mai mari (sub 2 mm) devin albăstrui sau maronii, culoare care poate să persiste până la 1-2 luni.

Pentru reducerea edemului, se pot aplica comprese reci sau pungi cu gheaţă, la nevoie. Edemul apare mai frecvent când se tratează zone din jurul ochilor. Este indicat să se doarmă cu capul ridicat pentru a evita edemul. Riscul de apariţie al unor tulburări de pigmentare ale pielii după acest tratament este minim. Pentru siguranţă, se pot folosi creme cu factor de protecţie solară timp de 3 luni în cazul expunerii prelungite la radiaţii UV. Este interzisă utilizarea produselor cosmetice iritante, care conţin parfum, precum şi expunerea directă la soare a zonelor tratate.

Procedura se poate repeta la 1-2 luni pentru vasele care nu au dispărut de la primul tratament.

 

Ce efecte secundare pot apărea?

Secundar tratamentului laser poate apărea senzaţia de disconfort, arsură şi căldură locală, edem şi roşeaţă a tegumentului, care sunt normale şi tranzitorii. În cazuri rare, dependente de tipul de ten, de gradul de pigmentaţie şi îngrijirea post procedură, pot apărea efecte adverse de genul crustelor, hipopigmentației sau hiperpigmentaţiei reziduale. Pot apărea de asemenea vezicule, dar, datorită localizării intraepidermice, acestea se vindecă de obicei fără cicatrici. La persoanele predispuse, se pot dezvolta cicatrici cheloide sau hipertrofice.

Share