De-a lungul vieții, pielea își pierde elasticitatea, tonusul, capătă riduri. Cu alte cuvinte, pielea îmbătrânește. Pentru a preveni și a combate toate semnele îmbătrânirii, oamenii de știință au dezvoltat tehnologii de reîntinerire. Aici intervine rejuvenarea facială. Iată câteva metode care readuc trăsăturile faciale la o formă inițială, întinerită.

 

Rejuvenarea facială a fost inițial efectuată exclusiv prin tehnici chirurgicale. În practica curentă, este apreciată rejuvenarea prin metode non-invazive, în detrimentul celei chirurgicale, și combină tehnici laser, substanțe de umplere sau toxină botulinică.

 

Laserele și metodele de rejuvenare bazate pe lumină

Laserul este adesea necesar pentru ameliorarea aspectului cutanat, care a avut de suferit în urma factorilor de mediu sau din cauza anumitor afecțiuni. Principalele indicații ale rejuvenării faciale prin terapie laser sau pe bază de lumină, sunt: pigmentare neregulată a tenului, leziuni vasculare, exces de sebum și ten cu tendință acneică, textură neregulată a pielii, cicatrici postacneice, riduri fine și medii, modificări precanceroase.

Există o multitudine de tipuri de laseri sau terapii bazate pe lumină. Laserul ablativ (cu dioxid de carbon și Erbium:YAG) ameliorează suprafața pielii și textura, precum și problemele legate de topografia cutanată – riduri, cicatrici, afectarea solară, rinofimă. Aceste tipuri de tratament, deși eficiente, pot asocia și multiple complicații.

Terapiile non-ablative pe bază de lumină, care acționează superficial, sunt mai puțin eficiente decât laserul ablativ, dar presupune totodată și riscuri mai puține și vindecare mai rapidă. În această categorie intră laserii vasculari, Q-switch, Nd:YAG, diode, IPL, terapia fotodinamică.

 

Toxina botulinică (Botox-Vistabel-Dysport)

Injectarea de toxină botulinică a revoluționat rejuvenarea non-invazivă. Este cea mai populară procedură de medicină estetică, datorită ratei crescute de satisfacție a pacienților și a profilului de toleranță crescut, cu efecte adverse minore, complicații rare și reversibile.

Indicațiile acestei proceduri sunt: ridurile intersprâncenoase, la nivelul frunții, colțului ochilor, ridurile verticale de la nivelul buzei superioare sau inferioare, în porțiunea mijlocie și inferioară a feței (ridicarea colțului gurii, ameliorarea aspectului bărbiei, pentru ameliorarea aspectului pătrățos al mandibulei, asimetrii faciale, gât etc.).

Această procedură prezintă avantaje, printre care siguranța și eficiența injecțiilor cu toxina botulinică în ameliorarea ridurilor superficiale și medii. Principalul dezavantaj este cel al necesității repetării procedurii la 3-4 luni (dar nu din cauza mitului conform căruia, după încetarea efectului, ridurile se agravează, ci doar pentru menținerea efectului).

Menționăm faptul că gravidele, mamele care alaptează, persoanele care suferă de boli neuromusculare sau cele alergice la albumină nu se pretează la tratamentul cu toxină botulinică.

 

Substanțe de umplere (acid hialuronic)

Sunt disponibile o multitudine de substanțe de umplere, care variază din punct de vedere al biomaterialului din care sunt făcute și durata de acțiune.

Substanțele de umplere aprobate de către Administrația Alimentelor și a Medicamentelor (FDA) sunt: colagenul bovin (Zyplast, Zyderm), colagenul uman (Cosmoderm, Cosmoplast), acidul hyaluronic (Restylane, Perlane, Juvederm, Belotero), acidul polylactic (Sculptra), Hidroxiapatita de calciu (Radiesse), siliconul lichid (Silikon-1000) și polimetilmetacril (Artefil). Aceste tipuri de substanțe sunt injectate atât pentru ridurile superficiale, medii sau profunde, cât și pentru definirea buzelor sau pentru volumetrie (recrearea volumului obrajilor, asimetrii faciale), corecția nasului, a liniei mandibulei, a bărbiei sau pentru tratamentul cearcănelor.

 

Peelingul chimic

Această metodă presupune aplicarea unei substanțe acide, care produce distrugerea epidermului sau chiar a dermului, în vederea stimulării producerii de celule noi. Peelingul chimic, în funcție de adâncimea la care penetrează pielea, poate fi superficial, mediu sau profund.

Este o procedură relativ ieftină, simplă, care nu implică o perioadă de recuperare prea mare sau efecte adverse marcante. Este recomandată în cazul modificărilor cutanate produse de soare, riduri fine, neregularități pigmentare sau ale texturii pielii, cicatrici postacneice.

 

Mezoterapia și lipoliza injectabilă

Mezoterapia reprezintă administrarea cutanată injectabilă a diverșilor compuși terapeutici în scop medical sau cosmetic. Printre indicațiile medicale ale mezoterapiei, amintim: acneea, eczemele, vitiligo, psoriazisul, limfedemul, pruritul, iar indicațiile cosmetice: celulita (lipoliza injectabilă), cicatrici cheloide sau hipertrofice, melasma, ridurile, vergeturile.

Această procedură presupune injectarea de substanțe de tipul vitaminelor, acidului hyaluronic, la diverse nivele ale pielii, cu scopul de a hidrata, a stimula colagenul și a reduce inflamația. Lipoliza localizată presupune injectarea la nivel subcutanat de substanțe care dizolvă celulele grasoase, reducând local stratul de grăsime sau celulită.

 

Tratamentele cosmetice

Efectul cutanat al tratamentelor cosmetice este dat de combinarea abilității de hidratare a vehicului (cremă, ser, loțiune), combinată cu acțiunea ingredienților activi.

Principalul efect antiîmbătrânire al tratamentelor este creșterea funcției barierei cutanate, oferirea de fotoprotecție, reducerea pigmentării pielii, efectul antioxidant și antiinflamator. Unul dintre cele mai eficiente componente antiîmbătrânire este retinolul. Acesta ameliorează textura pielii, ameliorând ridurile fine, reduce aspectul aspru al pielii și iluminează tenul.

Indiferent de ce metoda ați alege, este important ca procedura pe care o considerați potrivită să fie efectuată de un specialist, pentru a evita efecte adverse sau complicații grave și pentru a avea efectele scontate.

Share