În zilele noastre, cearcanele reprezintă o problemă estetică des întâlnită. Deoarece este important să avem grijă de aspectul fizic, este necesar să cunoaștem câteva elemente esențiale despre natura cearcănelor, cauzele și modul în care pot fi tratate acestea.

Printre principalele cauze, se numără anatomia feței, anantomia țesutului subcutanat, factorii externi și textura pielii. Există o multitudine de procedee terapeutice, dar acestea trebuie adaptate fiecărei persoane în parte.

Percepția pe care o avem cu privire la gradul de oboseală al unei persoane sau vârstă se bazează preferențial pe aspectul regiunii periorbitale. De-a lungul istoriei și în orice cultură, perceptia societății este similară: cearcanele dau un aspect tern, obosit, îmbătrânit. În SUA, o femeie cheltuie în medie aproximativ 15.000 dolari (de-a lungul vieții) pe produse cosmetice, pentru a camufla aceste cearcăne.

Care este cauza apariției cearcănelor?

În primul rând ar trebui să înțelegem anatomia perioculară. În mod normal, această zonă are susținere osoasă și ligamentară. Odata cu înaintarea în vârstă, porțiunea mijlocie a feței își pierde din volum (atât volum de grăsime, cât și de os), astfel încât grăsimea „coboară” spre partea inferioară a feței, iar ligamentele care ar trebui să mențină grăsimea din jurul ochiului devin moi, astfel încât apar sub ochi adâncituri. Totodată, pielea se subțiază, devenind mai transparentă, astfel încât rețeaua vasculară și mușchii devin mai vizibili (cu un aspect mai albăstrui). În aceste condiții, din cauza faptului că nu mai există o susținere bună a zonei, se poate acumula lichid, în special noaptea. Acest lichid determină două modificări cutanate: ochii umflați, mai ales dimineața sau după consumul de alimente sărate, și un aspect maroniu al zonei din jurul ochilor, dat de „ieșirea” celulelor roșii din vasele de sânge. La toate acestea se adaugă calitatea pielii, care, dacă nu este îngrijită corect de-a lungul vieții, poate prezenta pete vasculare, maronii, aspect uscat, pergamentos, și altele.

Ce putem face pentru a ameliora cearcănele?

Primul lucru pe care îl putem face este aplicarea de produse cosmetice, care să camufleze zona afectată. Pentru a ameliora aspectul albăstrui al zonei poate fi folosit un fond de ten mineral și se pot aplica produse corectoare (de exemplu, pentru roseată se vor aplica produse cu pigment verde). Culoarea maronie a pielii poate fi ameliorată de o serie de creme dermatologice, și anume cremele pe bază de retinoizi și vitamina A, hidrochinona, cafeină, peptide. Ca tratamente non-invazive avem la îndemână lumina intens pulsată (IPL), care ameliorează aspectul inomogen, de umbră a zonei suborbitale, radiofrecvența (pentru stimularea colagenului), laserele Q-switch (pentru aspectul maro intens) sau laserele PDL.

Tehnicile invazive superficiale implică peelingurile chimice (singure sau în combinație cu alte proceduri) – peeling cu TCA 15%, acid lactic. Laserul ablativ cu dioxid de carbon este o metodă care încearcă nivelarea zonei infraorbitale. De asemenea, se mai poate efectua mezoterapia cu acid hyaluronic sau injectare de acid hyaluronic în zona suboculară, ambele având rezultate spectaculoase și relativ rapide.

Dacă aceste proceduri nu ne mulțumesc, putem apela cu încredere la proceduri chirurgicale de transfer de grăsime, prin care, în loc de injectare de acid hyaluronic, se injectează grăsime prelevată din altă zonă a corpului). Tratamentul chirurgical al zonei infraorbitale implică blefaroplastia.

Pielea din jurul ochilor este foarte delicată și subțire, ceea ce o face mai vulnerabilă la factorii externi. De aceea, este recomandat să avem un stil de viață sănătos, iar atunci când apar cearcănele, să nu fie neglijate. Datorită nenumăratelor tratamente existente (o parte dintre acestea fiind deja menționate în acest articol), această problemă poate fi ameliorată sau chiar rezolvată cu succes.

Share