Subțierea firului de păr și căderea părului sunt destul de întâlnite, atât în rândul femeilor,cât și în rândul bărbaților. Acesta poate ascunde o multitudine de motive, de la o deficiență vitaminică, până la afecțiuni mai grage de sănătate. De aceea, este important să cunoaștem câteva informații general și să descoperim motivele acestui fenomen.

 

Diferitele forme de cădere a părului se pot împărți în forme de cădere necicatriciale și forme cicatriciale. Cel mai adesea ne întâlnim cu formele necicatriciale, forme care nu prezintă modificări ale pielii, ci doar pierderea firelor de păr.

 

Effluvium telogen este o formă de cădere difuză a părului, care apare la 2-3 luni de la un stres al organismului: carență de fier, naștere, intervenție chirurgicală, febră mare (> 39ºC), infecții, intoxicații ușoare, regim alimentar hipoproteic, malnutriție, traumatisme cerebrale, hipo/-hipertiroidism, postmedicamentos (anticoncepționale, antiepileptice, propranolol, antimalarice, retinoizi, allopurinol).

Această formă de cădere a părului durează între 6 luni și un an, astfel încât, o formă de cădere a părului care depășește această perioadă trebuie investigată ca și formă de alopecie (aerata sau androgenică).

Ca și tratament, trebuie în primul rând ameliorată carența de fier, dacă aceasta există. Totodată, pot fi administrate produse (suplimente, șampoane, fiole) care stimulează regenerarea părului și care întăresc ancorarea firului de păr la nivelul scalpului.

 

O altă formă frecventă de cădere a părului este reprezentată de alopecia androgenică. Această alopecie este una difuză, dar cu localizare specifică: căderea părului la bărbați se observă în zona frunții și vârfului capului, iar la femei se observă lărgirea cărării părului. În acest caz sunt implicați doi factori majori: moștenirea genetică (de obicei avem în familie cazuri de alopecie androgenică) și stimularea androgenică (perturbare endocrină).

Poate debuta în adolescență, cu cazuri rare la copii. Posibilitățile terapeutice sunt limitate, având efect doar atât timp cât este luat tratamentul. Pe lângă tratamentul specific alopeciei androgenice, mai ales în cazul femeilor, trebuie investigată și latura endocrinologică, și remediate posibilele dereglări hormonale.

În cazul bărbaților se poate efectua tratamentul chirurgical prin implantarea de grefe autologe (se prelevă foliculi din zonele care nu sunt sensibile la testosteron – ceafă – și se implantează în zonele cu probleme).

 

Alopecia areata (pelada) este o formă autoimună de cădere a părului, multifactorială, cu predispoziție genetică, caracterizată prin pierderea firelor de păr sub formă de plăci sau sub formă de luminișuri. Apare de obicei după vârsta de 2 ani, fiind mai des întâlnită la copii și adolescenți. Afecțiunea se poate ameliora, chiar vindeca în decursul a 6-24 de luni, în cazul tinerilor și a bolii recente, sau se poate extinde progresiv, până la pierderea totală a părului, mai ales dacă afecțiunea este prezentă de câțiva ani.  Tratamentul trebuie făcut îndelung, prin aplicare de corticoizi, injectare de triamcinolon acetonide, aplicare de minoxidil, difencipronă, PUVA terapie, corticoizi sistemic.

 

Alopeciile cicatriciale se caracterizează prin prezența de leziuni cutanate la nivelul pielii păroase și prin urmare, căderea ireversibilă a firului de păr. Alopeciile cicatriciale primare se referă la bolile firului si ale folicului pilos (foliculita decalvantă, celulita disecantă, pustuloza sterilă. Formele secundare sunt datorate unor dermatoze sistemice (lupus eritematos cronic, lichen plan, pemfigoid cicatricial, pseudopelada Brocq, alopecia fibrozantă frontală, sclerodermia). Tratamentul depinde de boala de bază, dar trebuie reținut faptul că odată instalată alopecia, aceasta este definitivă.

 

Pe lângă tratamentul specific fiecărei forme de alopecie necicatricială, în cadrul Clinicii Medispa se poate efectua mezoterapia împotriva căderii părului. Această metodă se referă la introducerea la nivelul scalpului de substanțe nutritive, vitamine, aminoacizi, cu ajutorul unui ac fin. Astfel se stimulează microcirculația, iar substanțele nutritive sunt administrate direct la foliculul firului de păr, secreția de sebum reducându-se.  Frecvența ședințelor este de unul pe săptămână, timp de 4 săptămâni, apoi de întreținere, la câteva luni.

 

Căderea părului nu trebuie ignorat și poate constitui un motiv de îngrijorare, care afectează aspectul fizic și care poate avea cauze extrem de diverse. De aceea, este important să fim atenți la toate semnele care apar înainte și după căderea părului, pentru a putea ajunge la rădăcina problemei și pentru a putea găsi soluțiile cele mai potrivite și eficiente.

Share